През 1860 г. е съграден храм, посветен на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски във варненския квартал Виница. Това става ясно и от надписи по иконите в храма. Част от иконите в храма са реставрирани, а посочената на тях година - 1861 г. е вероятно годината, в която Божият дом е завършен, обзаведен и осветен.

 Селото се е наричало Кестирич (Кестрич), по името на старото римско укрепление, наричано в средните векове Кастрици, което се намира на върха, наричан Хисарлък. Наричало се е Кестрич до 1934 г., след това се е наричало Царево, от 1944 г. се нарича Виница. Квартал Виница е отдалечен на около 10 километра от централното ядро на град Варна и е част от район Приморски.

 Църквата представлява едноабсидна, трикорабна базилика с дължина от около 17 м, без олтара. Край южната и западната църковни стени е направено разширение.

 През 2005 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил е построена камбанария. На нея е изписан външен стенопис на св. Атанасий Велики.

 В храма има паметна плоча, в която са изброени духовниците, служили в тази енория. Сред тях са имената на отец Панайот, отец Аврам, който бил учител във Виница, свещ. Георги Антонов, свещ. Сотир Гарелов, прот. Симеон Канигин, свещ. Теодосий Саръбеев и др.

 Източник: http://www.sv-atanasii-vinica.org

 Адрес на храм "Св.Атанасий"- кв. Виница, гр. Варна, ул. „Св. Атанасий“ № 1

         

 

Нагоре