Храмът "Св. цар Борис" във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал "Сес севмез" се обръща към Варненска и Великопреславска света митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.

 На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен свещеник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от гр. Елена. Първата грижа на о. Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. Аспарухово.

 Мястото за градежа на черквата е дарено от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, известен предприемач, спомогнал със средства и за направата на кея на Варненското пристанище. Храмът е довършен за две години, иконостасът е съставен и начертан саморъчно от свещеник Ладински. Големите икони на иконостаса са дар от презвитера Ст. Кулева и И. и В. Коларови, а царският трон е дарен от Яни М. Заракоста. За по-скорошното завършване на храма големи са заслугите и на почетния гражданин Иван Минев, който освен че е благодетел, също така кредитира комитета с пари.

 На 7.04.1923 г. на Велики четвъртък свещеник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм "Св. цар Борис". Храмът е осветен от митрополит Симеон, а възрастните хора oт квартала разказват, че на тържественото богослужение е присъствал и цар Борис III. Първите църковни настоятели са Иван Минев, М. Боромевец, Ю. Юрданов.

 През 1927 г. към храма се сформира братство, което развива социални и духовно-просветни дейности. На 25.09.1931 г. за титулярен свещеник е назначен отец Хараламби Златаров. С негово съдействие църквата се благоустроява и ремонтира през 1932 г., когато се инсталира и електричество. Отец Златаров е свещеник в храм "Св. цар Борис" до 1953 г.

 На 27.02.1953 г. при митрополит Йосиф е назначен свещеник Атанас Шишков. След него служат последователно отец Димитър и отец Андрей.

 През 1997 г. се извършва основен ремонт на храма. Инициативата за ремонт на храма през 1997 година е на тогавашния кмет на Аспарухово г-н Йови Йовев. Основен дарител е кораборемонтна фирма "Чакъров". Главни ктитори са Младен Чакъров, Димитър Максимов, Петко Янков и Димчо Петров. По време на ремонта иконостасът е разглобен и после отново поставен на мястото си.

 По случай 2000 години от Рождество Христово със съдействието на Църковното настоятелство при храма и кметство "Район Аспарухово" на входа на квартала е издигнат Кръст Господен. Там на празниците Кръстовден (14.09.) и на Неделя Кръстопоклонна се извършва литийно шествие и се отслужва водосвет и молебен за мир по целия свят и здраве на българския народ.

 През 2002 г. се основава братство, а през 2004 г. и Православен център за духовно обгрижване на наркозависими "Св. мчк Боян - Енравота, княз Български".

 Днес с ревностното съдействие на свещениците, Църковното настоятелство и енориашите в храм "Св. цар Борис" се развива активен духовен живот. Осъществяват се социални и духовно - просветни дейности: обгрижване на болните в Онкологичната болница в кв. Аспарухово, организират се беседи и проповеди, на всяка вечерня в храма се провежда катехизис, канят се лектори и от други енории. Храм "Св. цар Борис" се посещава от много младежи - ревностни православни християни.

 Източник: http://www.sveticarboris.net

 Адрес на храм "Св.цар Борис": гр. Варна, кв. Аспарухово , ул. Места 38 А

         

 

Нагоре