На 31 октомври 2006 г. е положен основен камък за построяването на храм "Св. ап. Андрей Първозвани" в град Варна. През 2008 г. е завършен стоежът, а през 2010 г. е направено разширение с притворна част.

 Приснопаметният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил освещава енорийския храм, посветен на св. ап. Андрей Първозвани в град Варна на 30 ноември 2011 г.

 Земите на Северното Черноморие били осветени от стъпките и проповедта на първозвания христов апостол Андрей. Според църковната история Сам Господ Иисус Христос се явил на св. Андрей и му заповядал да отиде в Скития – днешните български земи. След призоваването му да проповядва там, апостолът тръгва на север, преминава през Тракия и от там в Скития. Крайната северна точка при това пътуване е гр. Одесополис или Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. В новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ апостол Амплий, един от седемдесетте апостоли. Свети Андрей продължава своята апостолска проповед и по-късно приема мъченическа смърт за Христа в гр. Патра на 30 ноември.

 Днес Варненска и Великопреславска св. Митрополия, като приемник на апостолската църква на гр. Одесос, продължава да извършва своята мисия да просвещава всеки човек чрез светото Евангелие и Тайнствата на Църквата.

         

 

Нагоре