Изграждането на храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ започва през 1885 г., след заселването на бежанци от Беломорска Тракия в село Пашакьой. От историята на храма е видно, че строежът на молитвен дом в селото е започвал няколко пъти и по стечение на обстоятелствата все не бил завършван.

 Градежът на сегашния храм, започнал през 1902 г. и през следващите години е завършен основният му корпус. Храмът е изграден при светителството на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Симеон (1840 - 1937). Камбанарията и притворната постройка са завършени през 1939 г., няколко години след преименуването на село Пашакьой във Владиславово (1934 г.). Село Владиславово е официално обявено за квартал на град Варна през 1974 г.

 През 2003 г. при храма се построява неделно училище, в което се преподава Вероучение на деца и възрастни. Храмът е разширен с притвор през 2012 г., при архипастирството на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил (1954 - 2013).

 На 26 октомври 2017 г. - Димитровден, се отслужва чин на полагане на антиминс и освещаване на нов дърворезбован дъбов иконостас и канонично изографисани икони от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 Строен и украсен с много обич, днес храм „Св. вмчк Димитър Солунски” се откроява като духовен и притегателен център за хората, живеещи в кв. ”Владислав Варненчик” - гр. Варна.

         

 

Нагоре