Новоизградената църква „Св. вмчца Марина“ се намира на около 4 км северозападно от центъра на град Варна, в местност „Пчелина“, ул. „Патриарх Максим“ № 41.

 Първа копка е направена на 12 май 2006 г. от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Изграждането на храма започва през същата година в частен имот, предоставен от местния бизнесмен Иван Иванов. Изборът на име за храма не е случаен, защото на около 700 м от него се намира местността „Света Марина“, където са останките на Царския манастир „Света Богородица“.

 Средствата за строежа са подсигурени изцяло от дарители. Църквата е изградена по стара строителна технология, характерна за средновековното архитектурно изкуство и се отличава със своята архитектура от ротонден тип. Градежът е от камъни и тухли, споени с хоросан, като никъде не е използван бетон.

 Строежът на храма е изпълнен от италианеца Марио Карцуги, майстор-реставратор от Флоренция, заселил се да живее в морската столица, след като се оженил за българка.

 След като бива изграден до покрив, храмът е осветен на 11 януари 2015 г. от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който извършва пълен чин на освещаване на храма, полагайки в светия престол частици от мощи на св. мчк Трифон. През 2016 г. започва цялостното изографисване на храма.

 Църквата, посветена на св. вмчца Марина отбелязва своя храмов празник на 17 юли.

         

 

Нагоре