За единадесети пореден път в град Варна от 7 до 13 септември се проведе "Седмица на православната книга". По установена традиция в рамките на международния форум се проведоха срещи на широката аудитория с автори и издатели на православна литература от България и чужбина.

 На 7 септември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил откри "Седмицата на православната книга". На следващият ден - празника Рождество на Пресвета Богородица, митрополит д-р Кирил отслужи света Литургия в съслужение с архимандрит Макарий Веретенников, свещеник Олег Шилков от Екатеринбургска епархия, Руска православна църква, и свещениците от катедралния храм на град Варна. Вечерта Пламен Сивов от издателство „Омофор” представи нови книги, а д-р Мариян Стоядинов от Великотърновския богословски факултет - дългоочакваната книга на митрополит Йеротей Влахос „Православната психотерапия”, плод на издателската дейност на издателство "Праксис". Клаус Кенет представи своята книга ”2 000 000 километра в търсене на любовта".

 На 9 септември, беше представена книгата на прот. Александър Шмеман „Историческият път на православието” и книгата „Православният свят - история и съвременно състояние на поместните православни църкви” на митрополита на Чешките и Словашките земи Христофор. Той наблегна на това, че Църквата е една и съборна, въпреки формалното разделение на поместни църкви.

 По време на "Седмицата на православната книга" освен вечерните срещи бяха организирани и семинари по наболели за обществото проблеми. Тази година темата беше „Характер, принципи, цели и съдържание на обучението по предмета „Религия – Православие” и на нравственото образование и възпитание – хуманитарен профил”.

 Вечерта на 10 септември Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий представи своите книги „Бисери от духовната съкровищница на светите отци” и „За ангелите, демоните и митарствата според светите отци на църквата”. След това доц. Любомир Тенекеджиев представи изданията на Богословския факултет на Софийския университет, след което изнесе лекция върху темата на хабилитационния си труд - „Тайнството брак” (догматико-патрологично изследване). Проф. Славчо Вълчанов представи Негово Високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум и неговата книга „Исихазмът в светогорското монашество през ХХ век. Умосърдечната молитва в хармонията на аскетичния подвиг”. Владиката Наум обширно изложи своя труд и отговори на множество въпроси.

 11 септември беше посветен на последното руско царско семейство. Цар Николай, царица Александра и децата им са канонизирани от Руската православна църква. Беше открита изложба със снимки и документи, свързани с царската фамилия, както и с тържествата по повод канонизацията им. Изложението „Образът на Русия в жизнения подвиг на светите царски мъченици”, на г-н Андрей Разин - преподавател в Екатеринбургската духовна семинария, допълни изложбата. Прекрасен завършек на вечерта беше документалният филм „Прекъснатият триумф”, за св. Цар Николай II, представен от свещ. Олег Шилков от Екатеринбургска епархия.

 На 12 септември беше представяне на книгата на Златина Карчева „Византийски икони – практическо ръководство за изписване”, книгата на Росен Русанов „Търновска епархия в началото на ХХ в.” и „Книжовникът Йосиф Доброписец” – лекция на архимандрит Макарий Веретеников, ръководител на диригентската школа на Московската духовна семинария.

         

 

Нагоре