Официалното откриване на десетата поредна "Седмица на православната книга" се проведе на 8 септември 2008 г., в сградата на Военноморския клуб в гр. Варна. На откриването присъстваха всички официални гости на православния форум, както и делегацията на Руската православна църква начело с Негово Високопреосвещенство митрополит Исидор Екатеринодарски и Кубански, гостуваща по случай честването на 130 г. от Освобождението на България от турско робство.

 Вечерта започна с изпълнение на хора на Варненския катедрален храм "Успение Богородично", след което Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил произнесе приветствие към гостите и участниците на "Седмицата". След него епископ Наум Стобийски, секретар на Св. Синод на БПЦ прочете приветствие към присъстващите от името на Негово Светейшество Българският патриарх Максим. Приветствие от името на Негово Светейшество Руският патриарх Алексий ІІ прочете и президентът на Международния фонд „Единство на православните народи“ г-н Валерий Алексеев.

 Митрополит Кирил представи лично своята поредна книга - "Подвигът на болярина полковник Николай Киреев и Освобождението на България". Той разказа накратко за онези фактори и събития, включително и действията на руското духовенство, предизвикали и подпомогнали освободителната Руско-турска война. Подвигът на полковник Киреев е един величав пример за саможертвеното доброволчество, проявявано в онези дни от мнозина видни руски граждани поради тяхната любов към братския православен български народ. Книгата е посветена на идеята за силата на единството на православните народи, от които българският и руският имат и нещо повече от единство във вярата - те имат и своето славянско родство, скрепено с кръвта на загиналите им вòини.

 Събитието продължи с концерт, посветен на 130 г. от Освобождението на България и гр. Варна от турско робство. Представителният духов оркестър на ВМС с диригент капитан ІІІ ранг Мирослав Трифонов изпълни националните химни на Република България и Руската Федерация, както и ред други празнични музикални произведения. Последваха изпълненията на пианистката Светомира Рачева, на състав за български народни танци "Ритъм" и на хора на Варненския катедрален храм "Успение Богородично".

 Програмата завърши с впечатляващ музикално-поетичен спектакъл по сценарий на Свилен Стоянов, в който подробно се разказва за мъченическия подвиг на предложената за канонизиране девойка Ганчица от село Кривен. Тя отказала да приеме исляма и затова била обесена от турските власти в град Шумен, на 19 май 1746 г. В края на постановката трогателна песен за Ганчица беше изпълнена от певицата Иванка Атанасова.

 На 9 септември се проведе семинар на тема: "Църквата и духовната просвета и християнското образование". Епископ Атанасий Йевтич представи своя доклад „Мисията на Църквата и нейната методика”. Докладът „Степени и форми на духовната просвета” беше представен от епископ Иларион Алфеев. След това бяха представени изданията на Meждународния обществен фонд “Единство на православните народи”. Лекция на тема: „Традиционните и либералните ценности в спора между християнството и западната цивилизация” изнесе епископ Иларион Алфеев от Руската православна църква.

 Семинарът на тема: "Църквата и духовната просвета и християнското образование" – Дейности и форми на работа за осъществяване на духовна просвета продължи и на 10 септември. В този ден бяха представени докладите:

  – „Катехизическата мисия на Църквата” – прот. Ян Зозуляк – Чешка и Словашка православна църква;

  – „Мисията на Църквата сред иноверци” – прот. Евгений Воробьов от Казахстан – Руска православна църква.

 Вечерта продължи с прожекция на филма „Гибелта на империята – византийският урок” - със съдействието на Генералното консулство на Русия в гр. Варна. На събралата се публика беше представен и филма от архимандрит Тихон (Шевкунов), игумен на Сретенския манастир – Москва, водещ и автор на сценария на филма.

 В следващият ден на православния форум бяха представени издателствата „Дуга книга” – Сръбска православна църква и „Предания” – Румънска православна църква. Епископ Атанасий Йевтич от Сръбската православна църква изнесе лекция на тема: "Литургия и духовност".

 На 12 септември беше отслужена Света Литургия в катедралния храм “Успение Богородично” - гр. Варна. Вечерта Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий представи своята лекция: "Катехизацията и духовната просвета в България днес". Епископ Атанасий Йевтич от Сръбската православна църква изнесе лекция "Литургийният живот като съдържание на енорийския живот".

 На 13 септември бяха представени документални видеофилми за българските манастири и храмове от сдружение „Студио ЗоСиМ” – проект „Новите Възрожденци”. Дарин Алексиев представи книгите: „Пътят на Богопознанието” от преп. Юстин Попович, „Писма за духовния живот” (писмата до граф Сперански) от Св. Теофан Затворник. В този ден публиката се запозна и с мултимедийната презентация „Възкръсването на Албанската православна църква” и книгата „Православие и глобализация” на Архиепископа на Албанската православна църква Анастасий.

 На 14 септември, Кръстовден в Катедралния храм "Успение Богородично" - гр. Варна беше отслужена Божествена света Литургия и беше закрито тазгодишното издание на православния форум.

         

 

Нагоре