Oт 15 до 21 май 2006 г. се проведe поредното издание на “Седмицата на православната книга”. Основната тема на православния форум беше “Православната духовност в съвременния свят”. Поканените официални гости и лектори разкриха своето виждане относно актуални въпроси от нашето съвремие, свързани с духовния живот на модерния човек.

 Официален гост на православния форум беше митрополит Йеротей (Влахос). Негово Високопреосвещенство посети няколко храма на територията на епархията и взе участие в празничното богослужение на 17 май в Катедралния храм "Успение Богородично" в гр. Варна. Уважаваният гост на "Седмицата на православната книга" изнесе лекция на тема „Православната духовност и съвременния човек”.

Програма

15 май - Откриване на "Седмицата на православната книга", представяне на мултимедия “Евангелието на Живота” по светото Евангелие от Марк и на официалния сайт на Варненска и Великопреславска Света Митрополия.

16 май - Представяне на книгите "Православната духовност, кратко въведение" и “Една вечер на Света гора” от автора митрополит Йеротей Влахос и от д-р Мариян Стоядинов.

17 май - Преполовение - света Литургия в катедрален храм “Успение Богородично” Варна.

 -„Православната духовност и съвременния човек” - лекция на митрополит Йеротей (Влахос) от Еладската църква.

 -Представяне на епархийското списание „Среща” - бр. 3.

18 май - „Прабългарите и християнството” - лекция на проф. Божидар Димитров.

 -Представяне на книгата на “Православието” с автор Пол Евдокимов от д-р Мариян Стоядинов.

19 май - „Ранното християнство при българите” - лекция на доц. д-р Пламен Павлов от ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”.

 -Представяне на книгата на Юлия Вознесенска “Моите посмъртни приключения” издание на храм “Св. Николай” гр. Варна и издателство “Омофор” гр. София.

 -Представяне на книгата на протоиерей Александър Мен „Вестители на Божието Царство”, издателство „Омофор” гр. София.

20 май - Семинар на тема: "Православното книгоиздаване" с участието на издатели от България и чужбина.

 -„Публичността на църквата извън храма” - лекция на доц. Георги Лозанов председател на Българската медийна коалиция и Завеждащ катедра “Печат и книгоиздаване в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

         

 

Нагоре