Повече от две десетилетия Варненска и Великопреславска света митрополия е организатор и гостоприемен домакин на Седмицата на православната книга. През 2019 година, в края на месец септември „Седмицата” събра в град Варна автори, преводачи, издатели, духовници и почитатели на православната книга.

 Тазгодишното издание на Варненския книжовен форум ще бъде запомнено с участието на Негово Високопреосвещенство Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий, който е уважаван гост на град Варна. Mитрополит Амфилохий (Радович) e ученик на св. Юстин Попович и св. Паисий Светогорец и e един от най-известните православни духовници днес. Неговият основен труд – “Въведение в православната философия на възпитанието”, издание на Варненска и Великопреславска света митрополия, вече е достъпен на български език.

 През 2019 г. бяха представени две книги, издания на Варненска митрополия: „Св. Марк Ефески и Флорентийската уния“ от архимандрит Амвросий (Погодин) и сборника „Варненска и Великопреславска епархия“.

 Аудиторията се запозна с новите книги на Синодалното издателство на Българската православна църква, както и с нови заглавия на издателства: „Омофор”, „Светигора”, фондация „Наследство на Зографската света обител” и фондация „Двери”. Протоиерей Владимир Дойчев запозна варненската публика със своите книги: „Срещи с живота” и „Писмо до близък”.

Текст и снимки: Йордан Костов

         

 

Нагоре