На 21 ноември Църквата чества празника Въведение Богородично. Отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители - Йоаким и Ана. Тя остава да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана - да стане майка на Богочовека – Господ Иисус Христос.

 Събитието се чества още в първите векове, но като голям Богородичен празник се установява през VIII век. През 1922 г. Българската църква, загрижена за нравственото състояние на децата и младежите, определя този празник да бъде честван като Ден на християнската младеж. По традиция на този ден децата отиват на богослужение, водени от своите учители или заедно със своите родители, и се причастяват. Празникът Въведение Богородично е специален и за православните семейства. След 1947 г. той започва да се отбелязва като Ден на християнското семейство. И макар да е през Рождественския пост, трапезата е празнична.

 Животът на хората в голямата си част протича в семейството. То е благословено от Бога първоначално и основно човешко общество, най-малката общностна единица и на Църквата, където напълно и непринудено се проявяват всички социални чувства и се развиват най-резултатно възвишените християнски добродетели, защото в него, поради кръвните връзки, волята най-лесно се откъсва от чисто себичните цели и се насочва по пътя на служението на ближните: децата, съпругът, братята и родителите. Силното семейство се основава на способността на съпрузите да търпят, прощават и обичат.

Днешният прекрасен празник ни припомня и голямата отговорност на всеки един родител, да възпита своето дете в православната вяра. Да го подкрепя и да му посочи пътя, по който да върви. Молитвата на родителите за техните деца има особена сила. Преподобни Паисий Светогорец казва, че вместо прекалено да говорим на децата си, трябва да говорим на Бога за нашите деца, т.е. да не спираме да се молим за тяхното здраве, закрила и благополучие. Да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане светото Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.

 Честит и благословен празник!

         

 

Нагоре