До високоблагоговейните, всеблагоговейни и благоговейни Архиерейски наместници, свещенослужители и честното монашество в Богохранимата ни епархия,

 В тези подготвителни дни преди началото на спасителния Велик пост станахме свидетели на разразилата се война между два братски народа – Русия и Украйна. Наш православен дълг е да отправим всесърдечна молитва към Всеподателя Бога и Отец на мира да се спрат кръвопролитията, безредията и раздорите, за да се възцари мира и благоволението между човеците. Спазвайки Христовият завет: „Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ /Йоан. 14:27/, и „блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“ /Мат. 5:9/,

РАЗПОРЕЖДАМЕ:

 На територията на Богохранимата Ни епархия по време на св. литургия да се четат следните МОЛИТВИ ЗА МИР ВЪВ ВРЕМЕ НА МЕЖДУОСОБНИ БОРБИ, РАЗДОРИ И БЕЗРЕДИЯ:

На проскомидията

Господи Иисусе Христе, Боже наш, приеми тая жертва за прошка на всички наши грехове и беззакония, с които раздразнихме Твоето човеколюбие и прогневихме Твоята благост; отклони от рабите си целия Твой справедлив гняв. Уталожи всички крамоли, безредия и раздори, кръвопролитията и междуособната война в братска Украйна, които са сега, и дай мир и спокойствие, любов и бързо примирение на Твоите люде, които изкупи с честната Твоя кръв, заради славата на Твоето име, утвърдяването и укрепяването на Твоята света Църква.

На великата ектения

За да чуе молитвата на нас недостойните Свои раби и ни прости всички прегрешения, с които Го раздразнихме, и извикахме против себе си Неговата ярост и негодувание, на Господа да се помолим.

 За да промени бързо непримирителните сърца на воюващите в братска Украйна от кръвопроливните им желания към братолюбие и умиротворяване, и да уталожи междуособната война, на Господа да се помолим.

 За да изкорени цялата завист, спорове, гняв, братоненавист и всички други страсти, които се намират в Твоите раби, из които произлизат всички крамоли, раздори, безредия и кръвопролития, на Господа да се помолим.

На сугубата ектения

Още се молим да уталожи всички крамоли, безредия, раздори и кръвопролития, които са от човешките грехове, и да прекрати бързо междуособната война и ни помилва.

 Още се молим да не остави стадото Си да погине и се унищожи от лукави и враждебни човеци, но бързо да окаже Своята помощ, застъпничество и облекчение на верните, макар и недостойни, Свои раби, и от всяко зло обстоятелство със силата на Своята благост нас и воюващите в братска Украйна да помилва.

 Призовавам над вас Божието благословение и оставам ваш в Христа молитствувател,

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

         

 

Нагоре