Уважаеми г-н ректор на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - гр. Варна, почитаеми представители на медицинската научна общност, уважаеми Директори на болници, почитаеми лекари, медицински сестри, санитари и медицински служители в богодаруваната ни Варненска и Великопреславска епархия,

 Приемете нашия всесърдечен, вседушевен и искрен поздрав, отправен към Вас по повод Световния ден на здравето и Деня на здравния работник!

 Чувството на признателност, благодарност, уважение и изключителен авторитет напълно и заслужено покрива отношението на човека към духоносното призвание на лекаря. Забележителна е мисълта на известния християнски апологет Теофил Антиохийски в своето съчинение „До Автолик“: „Кой болен може да бъде излекуван, ако преди това не повери себе си на лекаря? Ако болният се доверява на лекаря, не искаш ли да довериш себе си на Бога, имайки толкова много доказателства за Неговата благонадеждност“. Тук много ясно се вижда изключително положителното отношение към лекаря и медицината.

 Известен е призивът на Иисус, син Сирахов: „Дай място на лекаря, защото и него Господ е създал, и да не се отдалечава той от тебе, защото е потребен“ (Сир. 38:12). Много полезен е и съветът на един от съвременните старци в света – преподобни Порфирий Кавсокаливит: „Когато боледуваме, за да не правим грешки, трябва да следваме и указанията на лекарите, както и на логиката. Обаче над всичко да следваме Божията воля и да имаме доверие в Неговата любов“.

 Намираме се в особено тежка пандемична обстановка. Напълно разбираме, че радостта от Вашия празник е помрачена от болестта COVID-19. Жертвената готовност на лекарите в борбата с тази болест е пословична. Любовта на лекарите към болните от ковид е безгранична. Именно тази любов доведе до това, че в огъня, който разгоря това коварно заболяване, някои от лекарите „изгоряха“ в него и загубиха живота си. Съвсем естествено е да помним тия хора и да кажем искрено: Бог да ги прости! Вечна и блаженна да бъде паметта им! Покойните лекари дадоха най-живия пример за искрена човечност и пожертваха себе си за ближния.

 Понякога радостта се превръща в скръб. Ние знаем, че по думите на свети апостол Павел: „скръбта поражда търпение, търпението – опитност, опитността – надежда, а надеждата не посрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий“ (Рим. 5: 3 – 5).

 Скъпи труженици на медицината, отправяме искрена молитва към Всеподателя Бога да Ви дарува дълголетно здраве, духовна бодрост и много упование в изпълнението и отстояването на благородния лекарски дълг. Бъдете убедени, че Вие имате молитвената подкрепа на родната ни света Църква, която винаги като чадолюбива Майка не забравя своите чеда.

 Днес отново трябва да прозвучат думите от Свещеното Писание: „Почитай лекаря с чест, според нуждата от него, защото Господ го е създал, и лекуването е от Вишния... Знанието на лекаря ще възвиси главата му...“ (Сир. 38: 1 – 3).

 Честит празник! За много и благословени години!

 С обич в Господа,

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

         

 

Нагоре