На 13 април 2018 г., Свелти петък, жителите на град Търговище и областта посрещнаха с радостно пение чудотворния образ на Божията Майка "Скоропослушница", който пребивава в пределите на Варненска и Великопреславска епархия от град Ананиев, Украйна, с благословението на Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий.

 В празничния ден, посветен на чудотворната икона на Божията Майка "Живоприемни източник" и с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ставрофорен иконом Петко Минчев - духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия, отслужи света Литургия в храм "Успение Богородично". В съслужение с него бяха ставрофорен иконом Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, протойерей Бисер Христов - председател на църковното настоятелство при храма и духовници от Епархията.

 Ставрофорен иконом Петко Минчев произнесе проповед, в която припомни повода за днешния празник, Живоприемни Източник, който се чества на Светли петък. Преданието е запазило спомена за безброй чудеса, изобилно изтекли от живоносния извор и облагодетелствали царе и патриарси, богати и бедни, знатни люде и обикновени хора от народа. Той отбеляза: „Живоносен извор на духовни и телесни изцерения са и всички православни икони на Пресвета Богородица, в това число и нейната икона "Скоропослушница".

 Иконата "Скоропослушница" за нас е като майка. Понякога Бог дава вид, че не чува молитвите ни, но Света Богородица винаги отговаря на нашата молитва, чрез своята икона. Отецът разказа едно от многото чудеса, извършени чрез застъпничеството на Божията Майка и призова всички, намиращи се в беда, да паднат пред светата икона и да зоват с вяра от глъбините на душата си: "Дево, чуй скоро нашето моление, защото, като си се нарекла Скоропослушница, ние, Твоите раби, Те имаме като бърза Помощница в нужда".

         

 

Нагоре