На 12 януари 2018 г. се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили на Република България. По този повод, в големия салон на Щаба, бе организиран прием, на който присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, г-н Илиян Карагьозов - заместник областен управител на Област Варна, адмирали, офицери, старшини, матроси, цивилни служители и гости.

 Тържеството започна с химна на Република България, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. Контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили поздрави присъстващите и произнесе словото, в което разясни историческите факти относно създаването на Щаба, нуждата от него и приноса му за България като морска държава. Той изрази своята благодарност в лицето на г-н Иван Портних, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и г-н Илиян Карагьозов, че варненската общественост е приела военноморските сили като неразделна част от нашия обществен живот и завърши с думите: „... защото присъщо е на военноморския офицер да работи, да се труди тихо, упорито, с търпение, с една изключително голяма целеустременост за постигането на каузата на Флота. А каузата на Флота е една – България. Честит празник!“

 След това думата бе дадена на Негово Високопреосвещенство. Архиереят благодари за поканата и произнесе слово, в което поздрави, от свое име и от името на Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия, контраадмирал Митко Петев и всички труженици на военноморския флот по повод 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили.

 За високия професионализъм, отговорността и себеотданието в изпълняването на задълженията си и по случай празника командващият Военноморските сили връчи адмиралтейска грамота на г-жа Росица Казакова и г-жа Росанка Йорданова. Освен това контраадмирал Митко Петев връчи грамота и на дарителите на експонатите, украсили празничния ден - модели на кораби, г-жа Таня Герчева и г-жа Павлина Костова. Прекрасните творби са дело на баща им г-н Боян Братоев, работил дълги години като дърводелец в експлоатационно-ремонтната работилница в база Варна като служител на ВМС. Експозицията с творбите му бе открита, а малко по-късно всички се събраха пред централния вход на Щаба за обща снимка.

         

 

Нагоре