С ранна света Литургия започна празника Богоявление в катедралния храм на Варна "Успение Богородично". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослуженията в съслужение с духовниците при храма ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство, прот. Йордан Найденов, прот. Георги Великов и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

 „Днес е Богоявление, онзи ден, в който чувстваме присъствието на Светата Живоначална, Единосъщна и Неразделна Троица – Отец, Син и Свети Дух. Събитие, което спомня кръщението Господне, когато Синът Божий се кръсти във водите на река Йордан от свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Тогава небесата се отвориха и видяхме гълъб, слизащ върху кръстещият се, Светият Дух под вид на гълъб. Така е написано (Мат. 3; Марк 1:1-11; Лука 3:1-22) и се чу глас от небесата: Ти си Моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение. Гласът на Бог Отец. Ние няма как да не си спомним първо за рождението по плът на Спасителя Христос, тъй като, ако Христос не беше дошъл в плът, а това беше великата тайна на благочестието, днес нямаше да можем да честваме това събитие. То изключително свидетелства за желанието на Бог да се съедини с всички нас...“, заяви Архиереят, след отслужването на Великия Богоявленски водосвет в храма.

 Сред стотиците присъстващи в богослуженията, а след това и в последващите събития, бяха г-н Стоян Пасев областен управител на Област Варна, г-н Иван Портних кмет на Община Варна, контраадмирал Митко Петев командир на Военноморските сили на Република България, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" – Варна и други официални лица.

 Негово Високопреосвещенство каза още, че в днешния празник ние чувстваме онова велико призвание, след като Христос възкръсна от мъртвите, след като се възнесе на Небето и седна отдясно на Бог Отец, възнесе и цялата човешка природа там, за да можем да участваме в тайната на Светата Троица. Днес освещаваме за втори път Велик Богоявленски водосвет, вчера и днес. Той се извършва до отданието на празника на 14 януари.

 Шести януари е празничен ден и за армията. Митрополит Йоан поздрави всички военнослужещи, особено тези, които имат досег до великата морска шир. Пред Катедралата, на площад "Св. Св. Кирил и Методий", Владиката благослови военните части и бойните знамена. За първи път, подобен ритуал, е извършен в далечната 917 г., на 20 август, по заповед на цар Симеон Велики, преди една от решителните битки за отечеството – при река Ахелой. По-късно, започва да се извършва в началото на годината, на 6 януари.

 След това, шествие от площада, водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов, се отправи към Морската градина, където пред паметника на Христо Ботев бе извършен военен ритуал с полагане на венци и цветя по случай навършване на 170 години от рождението на поета революционер.

 Благоприятното време позволи на много варненци и гости на града да присъстват на освещаването на всемирните води и на хвърлянето на кръста във водите на Черно море в района на Буна 1.

Снимки: Христо Факлиев, Георги Великов

         

 

Нагоре