В периода 11-12 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски архиепископ Алексий и придружаващите го духовници от Украинската православна църква – Московски патриархат посетиха Варненска и Великопреславска епархия. Архиереят бе топло посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 По време на своето посещение Архиепископ Алексий посети редица храмове и културни забележителности на град Варна, сред които са митрополитския катедрален храм "Успение Богородично", Регионалния исторически музей – Варна, храм "Свети Атанасий" и старинен храм "Успение Богородично".

 Митрополит Йоан изказа своята подкрепа и доброто си отношение към Балтския и Ананиевски архиепископ. Бе проведен разговор, в който се взе решение за възможността на поклонение във Варна и Епархията да бъде приета чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" през месец декември.

 Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" се намира в манастира "Рождество на Света Богородица" в село Байтал, Одеска област, Украйна. Известна е с това, че е помогнала на много хора, пристъпили с вяра и надежда, особено на семейства, които нямат деца. Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.

         

 

Нагоре