Днес беше последният ден от Седмицата на православната книга, по отношение на програма по представяне на книжни издания. В утрешният неделен ден от 9:00 ще бъда отслужена света Божествена Литургия, с която ще приключи православния форум.

 Вечерта от книжовния форум започна с представяне на новите книги на „Синодално издателство" и на Ловчанска света митрополия, които бяха представени от г-жа Анула Христова. Ставрофорен иконом Павел Гърбов представи своята книга със стихотворения „От Слово сме родени“ и благодари на Сливенския митрополит Йоаникий, който благославя нейното издание.

 Проф. Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей – Варна представи своята най-нова книга, която засяга един много интересен период от живота на Епархия Одесос и Варна. Книгата се издава със съдействието на Варненска и Великопреславска света митрополия. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан заяви, че тази книга е повод за сериозен помисъл за едно задълбочено и цялостно изследване на богата история на Варненска епархия.

 Контраадмирал Митко Петев, Командир на Военноморските сили на Република България изнесе интересен доклад на тема: „Ролята на военните свещеници във възпитанието на българските младежи”.

 Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изнесе заключителен доклад на тема „Църквата и Младите”. В него Архиереят заяви, че от нас, хората в Църквата младия човек трябва да чува, а от живота ни да вижда безграничната Божия любов и грижа за всеки от нас и за цялото творение. В думите ни трябва да чува, а в действията ни да вижда защо Бог толкова обикна света, че отдаде своя единороден син, та всеки който вярва в Него да не погине, а да има живот вечен. Само тогава той ще пожелае да вкуси и види, колко благ е Господ и със сърцето си ще разбере, че истински е блажен само оня човек, който се е уповал на Бога.

 В самият край на Седмицата на православната книга митрополит Йоан посрещна Техни Високипреосвещенства Неврокопския митрополит Серафим и Врачанския митрополит Григорий.

         

 

Нагоре