На 21 ноември 2019 г. Православната църква чества празника Въведение Богородично. В Катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с председателя на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Йордан Найденов, Георги Великов и Стефан Николов, митрополитския дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

 В Деня на християнското семейство и на православната българска младеж митрополит Йоан привества всички присъстващи с празника Въведение Богородично и с първите дни на Рождественския пост. Той заяви: „В Свещеното Писание няма да намерим текст, който да описва това събитие (въвеждане на Пресвета Богородица в храма). Има описание в Свещеното Предание и виждаме, че празникът съществува от IV век. А след като от IV в. вече той е практика, следователно това е едно древно изпълнение на църковен ред, който така или иначе светата Църква чества, празнува и отбелязва, спомняйки това събитие.“

 Варненският и Великопреславски митрополит отбеляза, че не случайно празникът Въведение Богородично е възприет да се чества като ден на православната християнска младеж и семейство. „Има много млади хора, които въобще не са чували за Христос, но може би ще чуят. Има много млади хора, които не са в Църквата, не че нямат желание, може би ще дойде и това време. Но онова, което е било в онзи старозаветен момент - в изпълнението на всичките пророчества от старозаветно време, в новозаветно време ние виждаме прекрасната възможност в този празник да се осъществи онази надежда, че действително въвеждането в храма и в Святая Святих на Пресвета Богородица ще предзнаменува онова славно рождение на Спасителя. Толкова скрито, смирено и тихо, но толкова велико и променящо целия свят“, допълни Архереят.

 Митрополит Йоан каза, че пазникът Въведение Богородично е прослава и на родителите в пълнота, на тяхната родителска молитва. „Ролята на родителя е толкова велика и толкова сериозна, и Господ е дал такава възможност на хората, които са родители да възпитават децата си, че ето от страна на родителите и тяхната молитва дойде в света човек, който стана майка на Сина Божий“. Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да помага на всички православни семейства, млади хора правилно да разбират и оценяват отговорностите, които стоят пред тях в бъдещия им живот. Той отбеляза важността от сключването на граждански и църковен брак, които често се пренебрегват в нашето съвремие.

Изготви: Георги Великов

         

 

Нагоре