На 9 юни 2018 г., събота, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски Архиепископ Алексий отслужиха света Божествена Литургия в катедралния храм "Успение Богородично". В богослужението съучастваха ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на храма-домакин, духовниците от Украинската православна църква - Московски патриархат протойерей Николай Ярем, който придружи Ананиевската чудотворна икона на Божията Майка "Скоропослушница", която престоя в пределите на епархията в периода 24 март - 24 април тази година и протодякон Роман Микитюк.

 В празничното богослужение, повод за което бе пристигането на икона на свети Лука Симферополски с вложена частица от честните му мощи, взеха участие председателите на варненските храмове: ставрофорен иконом Дончо Александров - епархийски съветник и председател на храм "Свети Атанасий", ставрофорен иконом Петко Минчев - епархийски надзорник и председател на храм "Свети пророк Илия" и храм "Света прпмчца Параскева", ставрофорен иконом Цветан Флоров - председател на храм "Света Петка", ставрофорен иконом Добромир Георгиев - председател на храм "Свети цар Борис-Михаил", иконом Василий Шаган - председател на Морския храм "Свети Николай" и храм "Свети Архангел Михаил", иконом Теодор Стойчев - председател на старинен храм "Успение Богородично" и иконом Георги Петков - председател на храм "Свети вмчк Димитър Солунски" и митрополитският дякон Любомир Георгиев.

 Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски Архиепископ Алексий произнесе слово в края на светата Литургия, в което се обърна към митрополит Йоан с благодарност за топлото посрещане. Архиепископът преподаде благословението на Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

 Митрополит Йоан благодари на Архиепископ Алексий, в негово лице и на митрополит Онуфрий, както и на придружаващите го духовници за прекрасното дарение - икона с лика на свети Лука, Архиепископ Кримски и Симферополски, с вложена в нея частица от честните му мощи. Архиереят припомни моменти от живота на светеца и заяви, че молитвите му са много важни и силни за целия Православен свят. Митрополит Йоан допълни, че това събитие е важен и исторически момент за Епархията.

 Заедно с иконата пристигнаха два документа, които удостоверяват, че тя е дарение за Варненска и Великопреславска епархия от Покровския Балтско-Теодосиев манастир, с благословението на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, а от друга страна, че частицата от мощите на светеца са част от честните му мощи в манастира, които са били получени от Симферополския и Кримски митрополит Лазар през 2011 година.

         

 

Нагоре