На 8 юни 2018 г. варненци посрещнаха с радост и трепет икона с образа на светителя-хирург свети Лука, Архиепископ Кримски и Симферополски, с вложена в нея частица от честните му мощи. Образът на светеца пристигна във Варна в късния следобед и бе тържествено посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, множество духовници от града и Епархията и християни в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично".

 Иконата, с вложена частица от мощите на архиепископа-хирург, бе пренесена и дарена на митрополитската катедрала от Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски Архиепископ Алексий, придружаван от духовници от Украйна, с благословението на Негово Блаженство Киевския митрополит Онуфрий.

 В словото си митрополит Йоан заяви, че пристигането на иконата на светия архиепископ е особена радост за нас. Негово Високопреосвещенство каза, че свети Лука Симферополски е уникален светец в живота на светата Църква, който лично покойният и блаженопочинал патриарх Максим е познавал в периода 1950-1955 г., когато е бил официален представител на Българската православна църква в Москва. Архиереят отбеляза, че ние имаме медицински университет и много добра организирана медицина в нашия град и че е много важно частица от мощите на светеца да присъства в морската ни столица.

 Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан благодари на Балтския и Ананиевски Архиепископ Алексий, а в негово лице и на Негово Блаженство митрополит Онуфрий за радостта, с която се сдоби градът ни.

         

 

Нагоре