На 8 юни 2018 г. (петък) в 16:00 ч. в катедралния храм „Успение Богородично“ в град Варна ще бъде пренесена иконата на „Св. Лука Симферополски“ от Украйна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изяви своето желание в град Варна да бъде пренесена икона на "Св. Лука Симферополски", с вложена в нея частица от мощи, която да остане за поклонение в престолния град на нашата епархия.

 Негово Високопреосвещенство Балтският и Ананиевски Архиепископ Алексии, придружаван от духовници от Украйна ще пренесат светинята в пределите на Варненска и Великопреславска епархия. С благословението на Негово Блаженство Киевския митрополит Онуфрий иконата ще бъде дарена на варненския митрополитски-катедрален храм, където ще пребивава за поклонение.

 Духовната радост от посрещането на иконата на Св. Лука Симферополски ще продължи и през следващите дни. На 9 юни 2018 г. (събота) в 9:30 ч. ще бъде остслужена Архиерейска св. Литургия в Катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна.

 Св. Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски е познат и като светецът - хирург. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, както и останалите лекари, сестри, и с йод помазвал кръстообразно мястото, където трябва да се направи разреза. Неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се връщали към живота.

 Св. Лука Симферополски е автор на десетки научни трудове по хирургия и анатомия. По неговите книги са учили няколко поколения хирурзи. Той е произнасял проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конференции и конгреси. Познавали го добре както ранените във военните болници, така и заточениците, изпратени в лагерите.

 Неизброими са чудесата, които са се случили, след молитва отправена към Св. Лука Симферополски. Хиляди са получили изцеление и благодатната помощ.

 Една жена се разболяла от много тежко възпаление на мозъка и заедно със сестра си отишли при Владиката, а той им казал: „Аз вече не виждам“, тъй като няколко години преди да почине ослепял. Но той им казал: „Аз не виждам, но ще се моля за вас“, и ето когато той вече не можел да помага като лекар се молил за хората и заради молитвите му Господ ги изцелявал.

         

 

Нагоре