По решение на Светия Синод на БПЦ - БП, по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, в храмовете в диоцеза на БПЦ - БП да бъдат отслужени заупокойни молитви, след св. Литургия, в памет на всички загинали участници в движението по пътищата в Република България по указания по-долу начин:

Прочети още...

 На 6 ноември Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Св. Атанасий" - Варна. С Архиерея съслужиха: ик. Дончо Александров, председател на Църковното настоятелство при храма, ик. Георги Петков, свещ. Илия Попов, свещ. Ясен Шинев и дякон Любомир Георгиев, митрополитски дякон.

Прочети още...

 На 6 ноември (понеделник) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Божествена св. Литургия в храм "Св. Атанасий" - гр. Варна.

 Приканват се всички благочестиви християни да вземат участие в светата Литургия.

 Четвърти ноември тази година е първият съботен ден преди Архангеловден, на който според обичая у нас се прави помен за починалите. В морския храм "Св. Николай" бе отслужена заупокойна св. Литургия от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с храмовото духовенство, с предстоятел ик. Василий Шаган и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

Прочети още...

 От 29 октомври до 1 ноември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан бе на официално посещение в Саратовската и Волска митрополия на Руската православна църква. Повод за това бе именният ден на Високопреосвещения Саратовски и Волски митрополит Лонгин, който на 29 октомври чества своя небесен покровител – св. мъченик Лонгин Стотник. Духовното общуване между двамата архиереи започва преди повече от четвърт век в България, когато младият тогава йеромонах Лонгин учи в Духовната академия в София (по-късно Богословски факултет на СУ "Св. Климент Охридски") и има възможността да се запознае отблизо с духовния живот на Българската православна църква. От този период датира и общуването му с блаженопочиналите Неврокопски митрополит Натанаил и архимандрит Назарий, игумен на Кокалянския манастир. В знак на братолюбие Саратовският и Волски митрополит Лонгин бе участник и в Седмицата на православната книга през септември тази година, където представи духовно-просветната дейност на поверената му митрополия.

Прочети още...

         

 

Нагоре