На 22 септември 1908 г. в старата столица Търново, България е обявена за Независима държава. Делото на Освобождението, продължено от Съединението получава юридическо, политическо и общоевропейско признание. Днес честваме 109 години от това паметно събитие. Тържествата в престолния град на нашата епархия започнаха на площад "Независимост".

Прочети още...

 Малко след започване на новата учебна година се отпечата поредния брой на детско списание „Камбанка”. В картинки е представено житието на една българска светица - св. Димитра Доростолско - Киевска. Библейския разказ е посветен на Раав. Разяснение на църковни празници и притчи са част от разнообразното съдържание на изданието. Рубриката „Слово Христово” в този брой разглежда темата: „Христос и децата” под авторството на монахиня Валентина Друмева.

Прочети още...

 На 14 септември (Въздвижение на Св. Кръст Господен) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в митрополитския-катедрален храм "Успение Богородично", град Варна. В празничното богослужение взеха участие ст.ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ик. Пламен Коларов, протодякон Николай Платонов, който е наш гост от Богоявленския (Елоховский) събор в Москва и дякон Любомир Георгиев.

Прочети още...

Автор: Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 В съзвучие с водещата тема на тазгодишното деветнадесето издание на Седмицата на православната книга нашият заключителен доклад пред вас днес ще бъде посветен тъкмо на темата „Църквата и младите”. В него ще опитаме вкратце да очертаем главните насоки и акценти, които – по наше виждане и преценка – духовенството ни, а и всички ние следва да имаме предвид в пастирската си работа сред младежта. Дейност, която, разбира се, има и своите безспорни успехи, – не само в нашата Варненска и Великопреславска епархия, но и в цялата ни Църква, – но и която сме длъжни още повече да активизираме, тъй като има още много какво да се желае. И така, кое е онова, което се налага да си кажем всички ние днес по отношение на работата на Църквата ни с младите хора?

Прочети още...

 Новата академична учебна година в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” бе открита днес с водосвет, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Архиереят поздрави всички преподаватели и студенти и изтъкна голямото значение на хората, които носят вярата в себе си. На тържественото събитие присъстваха духовници от град Шумен: ст.ик. Димитър Николов, архиерейски наместник в град Шумен и ик. Красимир Капитанов.

Прочети още...

         

† Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

Нагоре