Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (Иво Михов Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в гр. Ямбол. Завършва средно образование в родния си град – музикална паралелка на ПГ „Васил Левски” със специалност флейта. В периода 1987-1989 г. отбива военната си служба. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. През 1998 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 На 1 юли 1998 г. постъпва на послушание в Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил”, Софийска епархия, при духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополския епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец.

Прочети още...

   Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (в мире - Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, Варненско. Той е най-малкият от петте деца на Петър и Иванка Ковачеви. След кончината на съпруга си, Иванка приема монашество с името Ирина.

 Бъдещият архиерей израства и учи в първопрестолния град Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария. На 21 юли 1972 г. приема монашеско пострижение с името Кирил от Старозагорския митрополит Панкратий под духовното старчество на Браницкия епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. На 17 декември 1972 г. в семинарския храм "Св. Климент Охридски" е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 14 ноември 1976 г. е ръкоположен за йеромонах от духовния си старец.

Прочети още...

   Роден в китния подбалкански град Севлиево през 1898 г. малкият Иван Лазаров Петров израства в благочестиво християнско семейство. Жаждата му за придобиване на знание го отвежда в Черепишкия пастирско-богословски институт, който завършва през 1921 г. Междувременно приема монашество в Рилската света обител. При откриването на Софийския богословски факултет продължава образованието си в него, за да отиде и се върне след това от Черновиц (Австрия) с научното звание доктор на богословието. Известно време специализира във Виена и Париж.

 Оценявайки богословската му подготовка Св. Синод го назначава за преподавател в свещеническото училище в Черепиш (1927 г.), а след това в Софийската духовна семинария (1928-1930). От 1931 г. е протосингел на Неврокопската митрополия и е въведен в архимандритско достойнство. Като протосингел на Софийска митрополия от 1932 г. той последователно е командирован в Рим, Берлин, Брюксел и Париж със задача да проучи социалната дейност на църкви и религиозни общности в Западна Европа.

Прочети още...

   Митрополит Симеон (в мире - Одисей Попниколов) е роден в град Бургас в многодетно християнско семейство, дошло от българското село Факия, и попаднало в среда, където елинизмът обхванал много български семейства. Елинофилски настроен израства и малкият Одисей, получавайки гръцко първоначално и класно образование, след това постъпва в Халкинското богословско училище. И там в гръцка обстановка, под влияние на своя съученик йеродякон Григорий, по-късно Доростолски и Червенски митрополит, той осъзнава своя български произход и твърдо застава с перо и дела за самостоятелна Българска православна църква и за освобождението на своя народ. Като учител и протосингел във Видин и Екзархията той ревностно работи за устройване и закрепване на възкръсналата древна първа славянска Църква - Българската.

 Научната му подготовка и пламенният му патриотизъм спечелват сърцата на архиереи и християни и през 1872 г. той бива избран отначало за Преславски, а след това за Варненски митрополит на обединената Варненска и Преславска епархия.

Прочети още...

         

 

Нагоре