Начало arrow Духовна просвета arrow Представяне на книги - СПК 2007
27 май 2016  
Меню
Начало
За епархията
История
Митрополити
Духовна просвета
Храмове
Печатни издания
Новини
Изявления
Документи
Търсене
Книга за гости
Календар
Карта на сайта
Файлов архив
Връзки
Контакти
Партньори
Component ArtBanners not installed.
Благотворителност


 

Представяне на книги - СПК 2007 Печат Е-мейл


„Въплътилият се Бог” – празничен катехизис


'Въплътилият се Бог'-корица
    Книгата „Въплътилият се Бог” следва богослужебния календар, създаден от Църквата преди много столетия. Богослужебният ритъм разкрива пред нас педагогическите похвати и умения на първите църковни учители. На практика те са успели чрез богослужебната периодизация да внесат християнски нотки в хронологическото време. Те са обогатили годишния цикъл, преодолявайки неговата проточена монотонност. Всеки сезон е в съответствие с откриването на неизследимата християнска тайна: всеки отделен ден хвърля нова светлина върху Разкриването. Това разкриване е явяване на Самия Бог, Който се открива пред всеки от нас. Всички ние познаваме този дар на Светия Дух: всяка година празниците Рождество, Пасха и Петдесетница увеличават познанието ни за Бога, обогатяват го с Неговото присъствие.

„Български свещеномъченици от най-ново време”

(игумения Валентина Друмева)


'Български свещеномъченици'-корица
    Настоящата книга представлява сборник от кратки животоописания на свещеници и изповедници на Христовата вяра, претърпели гонения и смърт за нея в най-ново време (1944 - 1964 г.). Чрез нея се възстановява на народния спомен за най-доблесните и свети народни синове и дъщери, чийто живот беше премълчаван и споменът за тях – отхвърлян. Книгата е напълно изчистена от политически елемент, разглежда се духовната страна на събитията.„Има хора, отдалечени от живота на Църквата, които смятат, че с разкриването на факти от този род се внася разделение, защото все още има хора, свързани със споменаваните събития. Те не знаят, че това се прави не с омраза и желание за мъст, а като дълг към Църквата”.
игумения Валентина Друмева

„За вярата и знанието”

(дякон проф. Андрей Кураев)


'За вярата и знанието'-корица
    В тази книга дякон проф. Андрей Кураев системно и подробно разглежда въпросите за мястото и ролята на знанието и науката в живота на християнина, за същността на вярата като една от основните християнски добродетели и за взаимната връзка и правилното взаимодействие между вярата и знанието, между религията и науката, между ума и сърцето на човека – така, както това е утвърдено чрез Свещеното Предание в съборното съзнание на Църквата.

    Авторът убедително развенчава два противоположни мита. От една страна, това е митът за принципната непълноценност на вярата в сравнение със знанието и в частност – научното познание, защитаван от привържениците на „научния” материализъм. От друга – това е митът за мнимата ненужност или даже вредност на знанието във водещия към спасение християнски живот.дякон Кураев Много хора обичат да твърдят, че истините на вярата са „противоразсъдъчни”. Това е вярно, но само в смисъла, че те противоречат не на разума, а на страстната обсебеност от разсъдъка, на сляпата увереност, че всичко на света е съразмерно лично с мен и моите интелектуални способности.
...
Без умна аскетика човек няма да влезе в Божието царство, но пък на надяващия се само на своето (интелектуално) богатство ще му е по-трудно да влезе в него, отколкото на камила да премине през иглено ухо...
...
"Християнството не задължава да бъдеш глупав". Простотата на сърцето в него е нужна - но простотата на ума е нежелателна. Нищетата на ума съвсем не е тъждествена на богатството на вярата. "Гносеомахията" съвсем не е упълномощена да представлява пълнотата на църковната мисъл.

Дякон Андрей Кураев

„Православно вероучение за деца” и „Православно вероучение за младежи”

(монахиня игум. Валентина Друмева)За деца За деца
Представените книги са учебници, подготвени от игумения Валентина, която има дългогодишен опит като преподавателка по вероучение. Първият учебник е подходящ за деца до 12 години, а при необходимост и за по-възрастни. Предназначението му е детето да се запознае с православната вяра и да се насочи към църквата и домашната молитва. Уроците се състоят от вероучителна част и нравствена поука, дадена в достъпен вид като разказ от съвременния живот. Вторият учебник предлага по-задълбочено знание за вярата и е предназначен за младежи. Усвояването на тези знания може да послужи за утвърждаване на младите хора в света на православната вяра и да ги насочи към правилен и пълноценен християнски живот. Учебниците могат да бъдат използвани като памагала на преподавателя по вероучение.
„Последните времена или учението за последните времена според творенията на св. Игнатий Брянчанинов и св. Теофан Затворник”

(Дарин Алексиев)


'Последните времена'-корица
    В настоящата книга се разглеждат възгледите на св. Игнатий Брянчанинов и св. Теофан Затворник за последните времена, обръща се внимание на онези техни мисли, които звучат особено тревожно, предупредително и достъпно. Днес съществува криза във всеки аспект на нашия живот. Светът загива материално и духовно. Как трябва да се живее в такива времена? Наистина ли сме се устремили към своя край? Действително ли ще дойде самоунищожението на отклонилото се от Пътя и Истината, и Живота човечество? Отговор на тези въпроси намираме в творенията на двамата св. отци. За съвременните християни е важно да познават православното учение за последните времена и вечната участ на хората. Тази литература за мнозина е непозната, но ние трябва да я четем, и то да я четем със сърцата си!


Към СПК - 2007 г. ... 
< Предишна   Следваща >

 
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.