Начало arrow Храмове arrow Търговище arrow Православен храм "Св. Успение Богородично" гр. Търговище
30 май 2016  
Меню
Начало
За епархията
История
Митрополити
Духовна просвета
Храмове
Печатни издания
Новини
Изявления
Документи
Търсене
Книга за гости
Календар
Карта на сайта
Файлов архив
Връзки
Контакти
Партньори
Component ArtBanners not installed.
Благотворителност


 

Печат Е-мейл
Храм "Св. Успение Богородично" - гр. Търговище


храм 'Св.Успение Богородично'-Търговище
Душата на православния храм се крие в благозвучния камбанен звън. Той е призив и покана към вярващите християни за извършваните богослужения в храма. Всяка година на юбилея на църквата двете камбани неспирно огласят с тържествения си звън целия град и околността, възвестявайки храмовия празник. Църквата е построена само за 3 години през далечната 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Тогава градът е носел името Ески Джумая. По това време в божия дом не е имало камбанария, но встрани от сградата е имало дървена постройка с камбана.

Архитектурният стил на храма представлява трикорабна псевдобазилика, изградена от камък, на площ от 510 кв. метра. Всички християни, въпреки че са били под османско робство, са се включили в градежа, дори и децата. Хората са отделяли от залъка си, за да бъде построена църквата. Нито за ден не е спирало строителството, почивали само в неделя, когато и Господ си почива. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години.

През 1860 г. отново майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. Църковната обител се изпълнила с живот от вярващите хора, които намирали в него душевно спокойствие и утеха. И досега строежът на монументалната постройка не е помръднал. Старите майстори са работили съвършено, разказват постоянните посетители на храма. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков,, по проект на италианския инженер Паул Фурлани и се извисява на повече от 30 метра.

Тясна дървена вита стълба извежда до най-високата точка на храма. Там са монтирани две огромни камбани, изработени от метална сплав на бронз, мед и живак. В различните количества от тези метали при отливането се крие тайната на майсторите за благозвучност на камбаните. Голямата тежи половин тон и е с диаметър 1 метър. Малката е 300 кг, а в най-долната си част е широка 50 см. Тя е дарение от местна жителка в памет на покойния й съпруг.

Двете камбани са били изработени в камбаноливницата в град Пловдив и са монтирани през 1903 г. Оттогава те огласят с мощния си звън целия район и приканват вярващите на Света литургия, Утринна и Вечерна. При по-важните моменти от богослужението клисарката Валентина е на своя пост, за да дърпа въжетата на металните звънтящи предмети. Техният звук е оглушителен и силен, така че е невъзможно да се бият повече от 10 минути, твърди Валентина. Според нея в съответствие с местните традиции по два пъти се удря малката камбана и само по веднъж - голямата. Освен празници камбаните възвестяват трагичните събития на местното население.

И днес, както преди сто години, камбанният звън приканва местните жители към духовност, доброта и вяра в непреходните традиции. В емпорията на църквата може да посетите изложба на икони и църковна утвар. Представя фрагменти от стария възрожденски иконостас, икони от средата на ХІХ в., църковна утвар.


ул. Екзарх Йосиф
тел.: 43 984

Румяна Николова
( материал на Journey.bg )


Към Търговищки храмове...

 
< Предишна

 
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.