Дългопол е град в Североизточна България, на 70 км. западно от Варна, в китната долина на река Камчия. На разстояние около 5 км. от него се намира язовир Цонево - третият по големина в страната. Общината има 16 населени места с население 17300 жители. Тя е една от 12-те общини влизащи в състава на Варненска област. Градът има население 5650 жители. Той възниква през 9-ти век като славянско селище. Първите писмени данни за него датират от 1535 г.

Прочети още...

Храм 'Св.св.Кирил и Методий'- ТръстиковоСело Тръстиково, община Аврен е разположено на 35 км. западно от гр. Варна и 10 км от пристанище Варна-Запад. Старото име на селото е Брестино. Намира се в южната част на Провадийска духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия, на границата с Варненска духовна околия.

Църквата “Св.св. Кирил и Методий” в село Тръстиково е построена през 1904 г. със средства от населението. През 1907 г. иконостасът е завършен и храмът е осветен. Една от интересните запазени икони, за която се счита, че вероятно е донесена от Божи гроб е “Слизането на Благодатния огън на Велика Събота”.

Прочети още...

СтроежътВ строеж е нов параклис - "Св. пророк Илия" в с. Комунари, община Дългопол.Снимки от строежа:

Строежът Строежът

 

'Св.св.Кирил и Методий'-ПартизаниХрам "Св.св. Кирил и Методий" в с. Партизани е построен в периода 1937-1942 г. Осветен е през 1942 г. Строен е от местни майстори. Регистриран е в община Дългопол. Село Партизани, както и с. Арковна се намира на пътя Дългопол – Шумен.

Селото е смесено – с българско и турско население, които винаги са заедно и си помагат. При курбаните, които се раздават за здраве на жителите на селото, те се събират заедно на поляната или в двора на църквата.

Прочети още...

храм 'Св.цар Борис'- Цонево Понастоящем в село Цонево - община Дългопол се строи православен храм, който ще бъде посветен на св. благоверен цар Борис Покръстител.
         

 

Нагоре