През изминалата 2003 година в град Шабла бе чествана 150-годишнината от основаването на първото училище в града. В началото (1853 г.) то било килийно, т.е. действащо към местната църква, което съвсем непринудено разкрива възпитателно-просветителната мисия на Църквата, приета по предание от времето на св. Климент Охридски. Още тогава шабленските християни поверили селото на молитвеното покровителство на св. Харалампий, името на който носи молитвеният им дом. Построяването на сегашния храм било предприето след Освобождението, през последните години на XIX в. Разрушителното земетресение от 1900 г. обаче срутило до основи започнатото, като значителните материални щети преустановили временно работата.

Прочети още...

Храм 'Св. Петка' Строежът на храм "Света преподобна Параскева-Петка Търновска", гр. Балчик е започнат в 1936 г. от румънските власти и е продължил до 1938 г. Ръководството на строежа е било поверено на майстор Николай (Колю) Пенчев от гр. Добрич. При освобождението на Добруджа в 1940 г. строежът е бил прекъснат поради стекли се исторически обстоятелства. При приемането на ІІ Балчишка енория от свещеник Василий Делев Демиров в 1946 г. му е предаден също и незавършения храм. По инициатива на свещеника и желанието на християните се предприема дострояването му. За целта се сформира строителен комитет от 20 души, които активно помагат в трудната задача. Набират се средства в натура и пари. Майсторите Димитър Дюлгеров и Ангел Ненов от гр. Добрич довършват строежа и вътрешната мазилка в храма. Срещат се много трудности с доставката на строителни материали, но отзивчиви християни тайно помагат с дарения. Учудващи са фактите, че понякога вечер всички са загрижени за липсата на пясък, цимент и др., а сутринта намират стоварени пред храма най-необходимите за момента материали.

Прочети още...

Храм 'Св. Николай' - Балчик Храм "Св. Николай Чудотворец" е съграден през 1848 г. под настоятелството на видния възрожденец Кою Райчев. През 1848 г. е обсебен от гръцките църковни власти и не след дълго - разрушен. В резултат на упорита борба той е възстановен през 1866 г. По случай 1300-годишнината от образуването на Българската държава храм "Св. Николай Чудотворец" е реставриран. В него са изложени икони от цяла Добруджа.

Прочети още...

Храм 'Св. Георги' - интериор Църквата "Св. Георги" е построена през 1897 година. Храмът е трикорабен с един купол. Вместо с колони, корабите са отделени с по два реда от по четири четвъртити пилона, средните от които поддържат високия барабан на купола. Входът е от запад, има и две малки врати от юг.
В църквата е забележителен резбованият иконостас, рязан от известните резбари Васил и Филип Аврамови и синовете на втория Иван и Йосиф Филипови от с.Осой, Дебърско. Същите майстори са рязали и владишкия трон.

Прочети още...

Параклисът Параклисът е построен през 1926 г. Намира се в Ботаническата градина на Двореца в гр. Балчик. Стенописите са на румънски художници, а иконостасът е от Гърция.         

 

Нагоре