Православен храм "Св. Архангел Михаил" е построен през втората половина на XIX век. На 25 юли 1862 г. тук отваря врати първото българско училище в града, в което учители са големите български възрожденци Петко Славейков и Сава Доброплодни. През 1865 г. първият етаж на училището е преустроен в църква, посветена на Св. Архангел Михаил. През 1959 г. храмът е превърнат в Музей на Възраждането, а през 2002 г. е върнат на Варненска и Великопреславска митрополия. С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан при храма действа Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил".

 Духовно-просветният център "Св. Архангел Михаил" има разнообразни дейности и прояви. От създаването на центъра в него се намира най-голямата книжарница за православна литература във Варна. Духовно-просветният център разполага с библиотека с богат фонд от книги на български, сръбски, гръцки и руски език, както и със светоотеческа литература, съвременнo богословие и детски книги. От библиотеката могат да се заемат и дискове с църковна музика, както и документални и игрални филми.

 

 В Центъра се провеждат беседи по основни въпроси на православната вяра и църковния живот. Беседите се провеждат под формата на въпроси и отговори и четене на светоотечески поучения.

 Всяка неделя в Центъра отваря врати Неделно училище за деца. Те получават знания за библейскaта история, за православната вяра и за църковния живот. Формите на обучение са увлекателни за децата, а програмата е съобразена с възрастта и техните индивидуални интереси.

 В Духовно-просветният център се организират курс по източно-православно пеене, иконописна школа, летни младежки форуми и пленери за деца. Центърът развива и милосърдна и социална дейност. Организирана е социална програма за запознаване на хора в неравностойно положение с традиционните християнски ценности. Всяка събота доброволци приготвят топъл обяд за над 200 души, изпаднали в затруднение.

Седмица на православната книга

 Седмицата на православната книга е международен форум за православна мисъл и книжнина, чието начало е поставено през 1998 г. В рамките на Седмицата са представени стотици книги, списания и други печатни издания на български, руски, сръбски, гръцки, румънски, белоруски, украински, полски, чешки и словашки автори и издателства.

Младежко издание "Алтернатива"

 Месечното издание действително е алтернатива на масовите светски списания. То предлага на младите хора възможност да се докоснат до истините на православната вяра и до същността на църковния живот, увлича ги със стойностите на непреходните духовни ценности. Така младежите получават добра възможнст за още един избор на посока в сложния съвременен свят.

Кирило-Методиеви дни

 Кирило-Методиевите дни са поредица от прояви, които се организират в периода между 11 и 24 май (датите, когато църквата и държавата отбелязват паметта на светите братя). През тези дни Центърът помага на съвремените хора да се запознаят с историческите личности на Св. св. Кирил и Методий и със значението на тяхното дело за българската вяра и култура.

Младежки ораторски форум

 Младежкият ораторски форум прави своите първи стъпки през 2015 г. За негов патрон е избран Св. Климент Охридски в чест на 1100 - годишнина от неговото успение, отбелязана през 2016 г. Форумът насочва младежите, най-често ученици от горните класове, към българската история и култура, като насърчава развитието на техните ораторски умения и формира у тях качества на бъдещи лидери.

Инициатива за опазване на Царския манастир "Пресвета Богородица"

 Варна е исторически и културен наследник на манастирските духовно-просветни школи от времето на Златния век. В местността Пчелина край града се намира Царският манастир "Св. Богородица" - един от малкото съхранени манастирски центрове от периода на Първото българско царство. Тук се е развила огромна книжовна дейност. Откритият скрипториум е една от най-големите средновековни сгради в България от X-XI век. В нея са се помещавали също библиотека и училище.

 По инициатива на Духовно-просветния център "Св. Архангел Михаил" през 2015 г. там беше издигнат 8-метров кръст в чест на 1150 години от Покръстването на България и 1130 години от успението на Св. Методий и пристигането на учениците на светите братя в България. Издигнатият кръст ще отбелязва християнската принадлежност на мястото и ще ни помага да не загубим главния ориентир в живота си.

Сайт arhangel.bg

 Сайтът http://www.arhangel.bg/ се явява естествено продължение на дейността на Духовно-просветния център. В него ще откриете както актуални новини за събитията в Центъра, така и богата информация по въпроси на вярата, културата и общочовешките ценности.

Kонтакти:

 Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” при храм “Св. Архангел Михаил” - гр. Варна

Адрес: гр. Варна, ул.”27 юли” № 9,

 тел. 052/ 614 691

 e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

         

 

Нагоре